2012. március 28., szerda

Anonymus, avagy mit takar a maszk?

Az Anonymus mögött (is) a háttérhatalom "halál angyala"
Dacára annak, hogy Anonymusnak, feltehetően III. Béla magyar király, magát "P. Dictus Magister"-ként nevezett jegyzőjét és krónikását nevezték, az Anonymus csoport pedig a múlt század elején élt fiatal, és nagyon tehetséges magyar matematikusaiból állt, a jelenkor magyar és nemzetközi Anonymusainak mindezen előzményekhez semmi köze nincsen.

V for vendetta trailer (klikk)
Annál több közük van - véleményem szerint - Alan Moore (aki a Watchmen szerzője is) alkotásához, amiből aztán a Wachowsky fivérek csináltak kasszasikert: V, mint vérbosszú címmel 2005-ben. A film főszereplője a fantasy világ talán egyetlen hőse, mely soha sem veszi le a rajta lévő maszkot, és annak ellenére, hogy nem egy hagyományos értelemben vett "szuperhős", mégis komoly tehetséggel és stratégiai érzékkel hackeli a rendszert. Érdekesség csupán, hogy  V-t (aki ha úgy tetszik nem V mint vérbosszú, hanem V. mint római 5), az a Hugo Weaving játssza aki a Mátrixban alakította Smith ügynököt, de ez csak a stáblistából derül ki, hiszen arcát egy pillanatra sem láthatjuk, illetve a rendező az a James McTeigue, aki a Mátrix trillógiának és a Klónok támadásának volt a rendező asszisztense.
A képen I. Jakab és Guy Fawkes
A film alapötlete emléket állít, a szigetországban még a mai napig is (közel négyszáz évvel ezelőtt élt) nagy népszerűségnek örvendő - mai kifejezéssel élve - "terroristának", Guy Fawkes-nak, aki az 1605-ös évben, egy november 5.-i napon próbálta felrobbantani az angol parlamentet, az uralkodóval együtt természetesen, de egy árulásnak köszönhetően nem járt sikerrel, és így inkább mártírként vonult be a köztudatba. Képmása és törekvésének üzenete egy maszkban öltött formát, sőt a Guy név: "fura fickó" jelentéssel, lassan az angol köznyelvbe olvadt, a lakosság pedig úgy emlékezik rá, mint aki "szembeszállt a zsarnoki hatalommal" vagy "aki megtette amit mások nem mertek"! 

Nem mindegy, hogy mivel törik meg a csendet!
Nos, egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, amikor jelen korunk, egyre szembetűnőbben orwelli világa életre hív egy "álarcos igazságosztót", aki ráadásul pontosan ott a "legerősebb" ahol a helyzet megkívánja:  a cybertérben vagy más néven az interneten. Tehát hackerkedik. Sőt, hackerkednek... ugyanis több látszólag egymástól független személyről és/vagy csoportról van szó!
Arc nélkül, sőt fej nélkül - felelősséggel?
A lakosság pedig imádja az álarcos igazságosztókat, és már szellemileg is van olyan szinten, hogy egy, a közéletben spontán feltűnő Batman-ben ugyan valószínűleg kételkedne, de egy, a vezető médiák által közvetített és megfelelően kommunikált Superman-t simán bekajálna. A világot irányító háttérhatalom "humora" azonban azért ennél jóval komplikáltabb. Ezért nincsen, a jelen korunk szárba szökkenő "szuperhősének" sem arca sem neve... de a pontosság kedvéért inkább úgy helyes, hogy mindkettő kölcsönzött. (...vagy akár mindenki helyettesítsen be magának valakit, aki szimpatikus!)

A valóság és az illúzió határán vagyunk...
De nem szeretnék rögtön az ünneprontó szerepében tetszelegni, és akik illúziót akarnak, azokat rögtön meg is nyugtatnám, hiszen bőven kijut majd belőle nekik a közeljövőben. A gáz ezzel mindössze annyi, hogy az emberi hülyeség még sohasem maradt megtorlatlanul, és a büntetés az esetek többségében kollektív szokott lenni.

Mintha mindenki mosolyogna! :)
Megvan tehát a név (névtelen), megvan az arc (az arctalan), adott az ideológia, amit a nép ma (és mindenkor) hallani akar (vesszenek a népnyúzók) és adott a PR film, ami lelkülettől függően, megríkatja, felháborítja, feltüzeli, megindítja a lakosságot, de mindenképpen alaposan megágyaz a Legújabb, Spontán, és Alulról szerveződő erőnek, az Anonymusnak! Mielőtt azonban kifejteném, hogy miért kezelem jelenséget, az erős fenntartásnál egy kicsit komolyabb kétkedéssel, szeretném leszögezni, hogy  nagyon szimpatikusak a performanszaik, profi a PR-juk, sőt le a kalappal a legújabb kisfilmjük előtt, melyet itt most közzé is teszek. (...miközben legyőzöm a késztetést, hogy levágjam az utolsó képkockát) Íme:





A 6-os a 3-al úgy látszik kihagyhatatlan...
Bár megjelenésüket - legalábbis a wikipédia szerint - jóval korábbra datálják, a médiába nagyjából 2007-ben sikerül bekerülniük, viszont azóta szinte egyedüli mumusként uralják a világsajtót különböző hacker tevékenységekkel, melyekkel a lakosság legkülönbözőbb rétegeinek szimpátiáját képesek egyre másra elnyerni. Ezt bizonyítja, hogy a világ egyre több pontján alakulnak nevüket (akarom mondani névtelenségüket) v. emblémáikat adoptáló személyek és csoportok, akik aztán túl az eredeti cyber tevékenységen, már flashmobokon, demonstrációkon sőt akár a  rendőrséggel való összecsapásokban is részt vesznek. 

Már Petőfi sem a régi...
Mintha csak elég lett volna néhány rendkívül jól irányzott támadás (ACTA ügy, Izraeli bankkártyatámadás, Vatikáni honlapfeltörés stb.) és persze az elmaradhatatlan világmédia címlap napokon keresztül, mostanra már szinte minden hatalom ellenes megmozdulás vagy történés mögött az Anonymust sejti a lakosság, érthetetlen módon figyelmen kívül hagyva azt a tényt, miszerint lövése sincs arról, hogy ki van az Anonymus mögött?!  

Egység a hit által és fordítva...
A fehér maszk, mint egy fehér lap... a tisztaság illúzióját keltve, főleg ha a megfelelő hívószavakat használja, abszolút módon követhetővé válik a tömegek számára, ellentétben azzal a ténnyel, hogy évtizedek óta köztudottan válogatott gazembereket követett és kivétel nélkül mindenhol, most is azok uralkodnak! A nép azonban még mindig nem jött rá arra, hogy amíg ő rendszerint a semmiből felbukkant árnyakat követ, addig a hatalom stabilan uralkodik rajtuk (hiszen már ő gyártja az árnyékokat) -  és még ha a képviselő személye meg is változik néha odafönt - mára behozhatatlan előnyre tett szert, sajnos minden téren! 
 
Az Anonymus egy program... és ennyi
Mindezekről az Anonymus persze egy szót sem szól. A nép és jogainak mindenekfelettiségéről, szabad internetről beszél, és közben "bizonyítja" is mindezt (azok számára akik teljes technológiai analfabéták - tehát a lakosság nagy része számára), hiszen Izraeli bank szervereket, meg amerikai kormány és az FBI honlapjait tördelik fel, látszólag retorzió nélkül, azt a hamis illúziót nyújtva a világ népeinek még az utolsó pillanatban is, hogy egyáltalán nincs totális kontroll, sőt majd még a hatalom lassan visszavonulót fúj, látva a gyülekező egyre hatalmasabb erőt!

A média a hatalomé, CSAK arról beszél amiről szabad!!!
Annak ellenére, hogy az Anonymus szervezet állítólag be tud törni a világ legjobb hackereit alkalmazó, és hivatalosan nem is létező technológiákat használó (világ)titkosszolgálati intézmények szervereibe és egyéb hálózataiba, és  ennek ellenére nem az emberiség ellen irányuló katonai titkokat hozza nyilvánosságra vagy az emberiség puszta túlélését veszélyeztető elmetechnológiákat leplezi le, hanem pont az ellenkezőjét teszi, eltereli a lakosság figyelmét mindenféle marginális hülyeségekre, és demagógiákra amiből a (nyilván szintén nem beavatott) média hatalmas gumicsontokat generál!

...folytatása következik...




Az Isten áldásával és a Jézus Krisztusnak nevében!


Nincsenek megjegyzések: