2012. március 12., hétfő

Tibet burning (eltitkolt tüntetés a Kínai Nagykövetségnél)

Fotó montázs: Domján Tibor (DT Art Gallery)
A Tibetet Segítő Társaság (TST) demonstrációt hirdetett a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetsége elé (1068 Budapest, Városligeti fasor 20-22.) 2012. március 10.-re: Jelenlét Tibetért 2012. címmel.

A felhívásban közzétették, miszerint: "Az elmúlt másfél év alatt biztosan 25 tibeti szerzetes és egyéb személy gyújtotta fel magát szörnyű kényszerből, tiltakozásul a kínaiak rettenetes önkényuralma ellen. A kínai hatóságok gyakran megverik a lángoló áldozatokat és továbbra is a legkegyetlenebb módon bánnak a lakossággal. A tibeti emberek jogos demonstrációja, gyakran halálos áldozatokat von maga után. A hivatalos kínai média, mint elvetemült, terrorista bűnözőkről beszél a hős szerzetesekről.


A sok emberi jogi tiltakozás ellenére a nyugati demokráciák lényegében hallgatnak és a kormányok és államfők semmilyen hivatalos lépést nem tesznek a borzalom további megakadályozására. Ezen szomorú történések alkalmával feltétlenül gyertek a nagykövetség elé március 10-én, annak a történelmi napnak a megemlékezésén, amikor 1959-ben Őszentsége a Dalai Láma elmenekült Tibetből."

A délelőtt 11 órai kezdettel meghirdetett demonstráción természetesen nemcsak mint Hírháttér Multimédia jelentünk meg, hanem mint a Kínai és Tibeti Üldözöttek Szövetségének elnöke és alelnöke (Molnár F. Árpád és Domján Tibor).
Karma Dorje és Namgyal, a háttérben Hendrey Tibor
Megérkezésünkkor már ismerősként üdvözöltük egymást Hendrey Tiborral a Tibetet Segítő Társaság elnökével, és Tibet hazánkban tartózkodó két legaktívabb képviselőjével Karma Dorje-val aki az ELTE lektora (Tibeti nyelv tanára) és személyesen ismeri a Dalai Lámát, ill. Tsewang Thinley "Namgyal"-al aki azon menekültek egyike, akinek édesapját a kínai állami terrorizmus meggyilkolta, őt pedig több társával együtt menekülésre kényszerítette Tibetből, mely menekülésbe a társaság közel fele belehalt. 

Mivel a Tibetieket a Ven Chia-pao tavaly júniusi látogatása alkalmából a magyar állam is látványosan vegzálni kezdte ezért nem véletlen, hogy a Hírháttér Multimédia környezetében megalakult a Kínai és Tibeti Üldözöttek Szövetsége, illetve több életvédelmi riportfilm is készült az előbb említett két kiemelkedő emberjogi aktivistával, Karma Dorje-val és Tsewang Thinley "Namgyal"-al. A filmek itt újra megtekinthetőek:

Pekingi orbánterror 2011 A Karma Dorje egyetemi lektor elleni népirtó állami terrorizmusról címmel:


Kínai kormányterror, orbániáda 2011 Imádságért halál! Szervkereskedelem! Tsewang Thinley címmel:


A legfőbb tibeti jogvédők...
Visszatérve a demonstrációra, érkezésünkkor (kb.11.30h) még többen voltak a rendőrök mint a demonstrálók melynek java részét Karma Dorje, Namgyal ill. családjaik alkották továbbá néhány szimpatizáns aktivista, köztük Zemlényi Kovács Zoltán és természetesen a szervező Hendrey Tibor. A Tibetiek, a tüntetés végéig rendkívül energikusan, egy pillanatra sem lanyhuló ütemben skandálták felváltva a "Hu Csin Tao - gyilkos", "Szabadság Tibetnek" és "Törvényt Tibetnek" jelszavakat magyarul, angolul és tibeti nyelven is. Elénekelték a tibeti himnuszt, majd egy perces néma tiszteletadással adóztak, a kínai állami terror ellen, saját maguk felgyújtásával tiltakozó Tibetiek előtt. 

Molnár F. Árpád a követséget filmezi...
A négy órás demonstrációt "biztosító" rendőri állomány nagyobb részét többször is cserélték, sőt valamiért szükségesnek érezték, hogy a hagyományos rendőrautóba rejtett kamerákon kívül, egy látványos tetőkamerával felszerelt megfigyelőkocsit is a helyszínre vezényeljenek. Valószínűnek tartom, hogy ez a jármű helyettesítette a teljes magyar médiát, mert kb. az után érkezett a helyszínre, amikor Molnár F. Árpád, a Hírháttér egy másik munkatársán: Nagy "Naleksz" Sándoron keresztül felszólította az MTI-t és egyéb médiákat, hogy azonnal vonuljanak ki tudósítani az eseményről!

Hendrey Tibor (a TST elnöke)
Természetes, hogy a nagykövetség épületéből látványosan és láthatatlanul is követték ill. rögzítették a kint zajló eseményeket, melyek azonban még a diplomáciai járműforgalmat sem akadályozták említést érdemlően, és ami mindenféle atrocitás nélkül zajlott. A 14 órára hirdetett beszédre, már közel 30 fősre duzzadt demonstrálók között felbukkant Jankovich Tibor, aki San Francisco városában szervezett meg egy Tibetet segítő közösséget és Schiffer András az LMP korábbi elnöke is. 
Elöl Molnár F. Árpád, a háttérben pedig Schiffer András
A beszédet Hendrey Tibor tartotta, melyben megemlékezett a Dalai Láma, 52 évvel ezelőtti elmeneküléséről, az azóta tartó állami terrorizmusról, a népirtások, üldözések és igazságtalanságok ellen küzdő Tibetiekről, továbbá az eseményeket évek óta rendkívül közönyösen szemlélő társadalomról, amiért - véleményem szerint is - leginkább az államilag letiltott és egyáltalán nem megfelelően tájékoztató média vonható felelősségre! Végezetül felolvasásra kerültek azon  25 szerzetes és egyéb személyek nevei, akik az utóbbi másfél évben, tiltakozva a kínai állam terrorizmusa ellen, saját magukat felgyújtva mentek a halálba, majd pedig újra elénekelték a tibeti Himnuszt!

Az eseményről a Hírháttér Multimédia S8-Szériás, Zenés Szimbólum- és Rendfilmet készített!

Titkolt Tüntetés a Kínai Nagykövetségnél címmel:


Az Isten áldásával és a Jézus Krisztusnak nevében!

Nincsenek megjegyzések: